ATLETICKÝ TRÉNINK

Úterní tréninkové jednotky bývají zaměřené zejména na nespecifickou zátěž, která je u dětí častokráte opomíjena. Přitom široká základna všestranných pohybů je nezbytností, bez které se jen těžko dále učí specifické pohyby daného sportu. Přirozeného volnočasového pohybu dětí ubývá. Děti netráví volný čas hraním různých pohybových her od „honiček“ přes různé míčové hry. Nehrají si v lesích na vojáky, nepřekonávají koryta potoků, či nevymýšlí různé hry a bojovky. A právě při těchto aktivitách je využívána řada přirozených pohybů, jako je běhání, skákání, plazení, lezení či házení a chytání. Hodiny tělesné výchovy na řadě škol nesplňují potřebná kritéria a časová dotace je taktéž velkým problémem. Poté chybí ona zmíněná všestranná průprava a o to složitější je pak samotná práce v tréninkových jednotkách. Musíme se tedy zaměřovat nejen na specifickou fotbalovou přípravu, ale o to více i na atletické tréninky, gymnastiku, úpoly a další vše rozvíjející aktivity.                                                                

I proto jsme využili možnosti, zatrénovat si po boku mistryně České republiky Leony Marečkové, která je aktuální dorosteneckou královnou krátkých tratí. Na mistroství republiky vyhrála závod na 400 metrů v čase 57:41, na 100 metrů doběhla druhá v čase 12:63 a třetí skončila v závodě na 200 metrů v čase 25:91.                                 

Pod jejím vedením, jsme se zaměřili na techniku běhu a hráči tak měli v řadě průpravných cvičení možnost zhodnotit svoji aktuální technickou úroveň, na které budeme nadále pracovat. 

 
Pavel Blaha
trenér žákovkých mužstev
Sdílet na Facebooku