Starší žáci v Bučovicích i doma s Rousínovem úspěšní

FC Bučovice – Žijeme Hrou 0:7 (0:4)

Branky: Měcháček 2x, Janků 2x, Bláha 2x, Tobiáš

Sestava: Hoch, Macháček, Štarha, Chmelíček, Peša, Tobiáš, Marek, Bláha, Chmelíčková, Stejskal, Janků, Beneš, Toman, Měcháček

V zápase s týmem Bučovic jsme naráželi opět na předešlé problémy, které brzdí naši hru a fotbalový růst. Fotbalová kvalita byla opět na naší straně a od prvních minut jsme dokazovali svoji individuální kvalitu. Ta kolektivní však opět trošku pokulhávala a řadu situací jsme řešili neadekvátně.  Stále jsme se tlačili před branku soupeře a naše hra byla uspěchaná a netrpělivá. Je pochopitelné, že chceme dávat branky a vytvářet si šance, ale hráči musejí pochopit, že ne vždy je tou nejlepší variantou přímá průniková přihrávka středem hřiště. Také většina náběhů byla z naší strany příliš kolmá a chlapci hledají za každou cenu tu nejkratší cestu k brance, ta však nemusí být ta nejefektivnější, tudíž nejlépe proveditelná. Již na polovině hřiště jsme tak vymýšleli finální přihrávku do hustě se pohybující obranné linie domácích, což bylo bez výraznějšího efektu. Sice jsme se díky individuálním schopnostem a dovednostem hráčů dokázali prokousat k zakončení i gólům, nebyla naše hra lidově řečeno „to pravé ořechové.“  Abych však nebyl příliš pesimistický a nehledal jsem na naší hře jen ty špatné momenty, musím uznat, že když jsme měli dostatečně roztažené hřiště a byli jsme v dobrém pohybu, dokázali jsme sehrát řadu pohledných akcí.  V obranné fázi jsme hráli takřka bezchybně a soupeře jsme do šancí pouštěli jen sporadicky. Taktéž individuální práce s míčem je na poměrně dobré úrovni, z čehož dokážeme v průběhu zápasu těžit.                                                    

Jak tomu již bývá zvykem, o poločasové pauze jsme zasedli k řízené diskusi a hledali jsme příčiny a možná řešení týkající se naší útočné fáze. Díky pokynům Milana Peši z lavičky se dařilo naši hru posunout, tím směrem, kterým se chceme prezentovat. Hráči hráli v rychlosti, řešili situace 1:1, anebo si pomohli kombinační hrou, která nebyla zbytečně uspěchaná a bylo v ní vidět více akcí po stranách hřiště, centrů ze stran, či průniků do hloubi pokutového území. To vše však s nápovědou, což nesnižuje technické provedení akcí, ale ubírá ji na taktických hodnotách.  Hráči se musejí více učit samostatnosti v rozhodování a volbě optimálního řešení herních situací. To je však úkol pro nás trenéry, abychom na těchto situacích zapracovali v tréninkových jednotkách.

 

Žijeme Hrou – TJ Tatran Rousínov 9:1 (5:1)

Branky: Tobiáš, Bláha 2x, Toman 2x, Měcháček  Janků 2x, Stejskal

Sestava: Hoch, Macháček, Štarha, Chmelíček, Peša, Vokurka, Baňa, Tobiáš, Marek, Bláha, Valenčík, Stejskal, Janků, Beneš, Toman, Měcháček, Sýs

Oproti minulému venkovnímu utkání, ve kterém jsme měli problém s řešením určitých herních situací, jsme v domácím zápase s Rousínovem tyto části hry řešili mnohem lépe. Bylo to i tím, že Rousínovu se vstup do utkání podařil a byl nepříjemným soupeřem. Organizace hry soupeře byla na dobré úrovni a taktéž fyzicky byli hoši z Vyškovska poměrně vyspělí. Byli jsme tak nuceni řešit situace v rychlosti a urychlit práci s míčem. Abychom se dostali k ohrožení hostujícího brankáře, bylo nutné hru roztahovat a přenášet těžiště hry, což se nám dařilo a od samého úvodu utkání se hrál na kunštátském pažitu velmi pohledný fotbal. Hosté dobře bránili a vyráželi do protiútoků, které byly založeny na dlouhých míčích za naši obrannou čtveřici.  S tím si však naši zadáci věděli rady a naopak se jim dařilo rozjíždět naše útočné snahy. Které se nám dařilo zakončovat a po chvíli přišli i odměny v podobě gólů.

Naše chuť do utkání byla viditelná a hráči se opravdu bavili hrou. Určitě jsme sehráli jedno z nejlepších utkání z podzimní části sezóny a to hlavně díky soupeři, který nás nutil do rychlejší a efektivnější hry. To, že jsme přidali další branky, bylo díky zodpovědnému výkonu, chuti hrát a zjevné fotbalové kvalitě, kterou jsme dokázali zúročit. Soupeř v průběhu druhé půle fyzicky i psychicky rezignoval a úroveň zápasu upadla. Pro nás je však důležité, že jsme se prezentovali rychlým kombinačním fotbalem, kterému nechyběly individuální průniky, sebevědomé řešení akcí s míčem a to ve všech prostorech hřiště, či celkově zodpovědný a takticky vyspělý přístup.

 

Pavel Blaha (trenér) 

Sdílet na Facebooku