Starší žáci vstoupili do zimní tišnovské ligy

SK Bystřice - Žijeme Hrou 1:3

V prvním utkání jsme nastoupili proti celku z Vysočiny a to týmu z Bystřice nad Pernštejnem. Pro velké množství omluvenek jsme byli nuceni nastoupit pouze v desetičlenném kádru. Po domluvě s trenérem Bystřice jsme postavili zapůjčeného hráče právě od našeho soupeře. Vždyť hlavním cílem turnaje je především to, aby si kluci zahráli a měli možnost si vyzkoušet další herní varianty a díky zápasovému vytížení mohli i přes zimní pauzu fotbalově růst.
Naše hra nebyla příliš atraktivní a řadu situací jsme řešili egoisticky a přes příliš individuálně. To vedlo k předržování míčů a tím pádem se zavírali prostory vhodné pro kombinaci. Další hráči tedy byli nuceni opět pracovat individuálně a hra tak postrádala rychlou změnu těžiště hry a nebyla z pohledu diváka nikterak pohledná. Kluci si tak mohli vyzkoušet práci ve zhuštěném prostoru, ze kterého nebylo lehké se dostat, což na druhou stranu není z pohledu rozvoje hráče vůbec špatné.
Díky individuálním kvalitám, jsme zápas dokázali výsledkově zvládnout, ale obraz hry nebyl takový, jakým bychom se měli prezentovat.

FC Boskovice - Žijeme Hrou 0:9

Po taktickém pohovoru v kabině jsme nastoupili do utkání s domácím týmem z Boskovic. Tento zápas byl pravým opakem předešlého utkání s Bystřicí. Dokázali jsme držet míč na našich kopačkách, ten však šel rychle z jedné strany hřiště na druhou, což vedlo k roztažení obranných řad domácích a následné šance tak bylo mnohem snazší připravovat. Velmi pohledný fotbal nabídl řadu krásných gólů, které byly vědomě a trpělivě připravovány. K tradičním kanonýrům našeho týmu se přidali i spíše sváteční střelci. Některé branky byly skutečně krásné a vyjímaly by se i v gól-parádách nejvyšších Evropských soutěží. Zejména góly Štarhy a Marka si říkaly o udělení ceny za gól měsíce. Zmíněná dvojice díky brankovému úspěchu byla hodně aktivní a jen dokazovalo to, že když fotbalista hraje ve stavu psychické pohody a uvolněnosti, vychází mu na hřišti takřka vše, do čeho kopne. Nevnímá faktory, které jej odtahují od samotné hry a je vtažen do zápasu a je jím zcela pohlcen. Tomuto stavu se ve sportovní psychologii říká „stav flow.“  Hráč je v psychické pohodě, což se přenáší i na jeho svalstvo, které je uvolněné bez nežádoucího svalového tonu a může proto podat optimální výkon.
Chuť do utkání byla vidět na všech našich hráčích, kteří si užívali každého kontaktu s míčem a soupeře takřka vůbec do zápasu nepustili. Pro domácí Boskovice bylo složité chytit tempo utkání a proti fyzicky vyspělým protihráčům se jim hrálo velmi těžko. Přesto ukázali technickou kvalitu na míči i taktickou vyspělost při přesunech či vystupování na hráče s míčem. Ovšem řada z nich je o rok mladší než naši kluci a rok ve fotbalovém životě žáků je velký časový rozdíl. Opět jsme v průběhu zápasu rotovali sestavou a hráči zkoušeli i jiné posty, než na kterých tráví nejvíce svého fotbalového času na hřišti.  Díky mentální vyspělosti, dobrým pohybovým schopnostem i značným dovednostem nebyl pro kluky žádný problém odehrát zápas na jiném postu. Je výborné, že máme více variant a to nejen v systému hry, ale i v postovém zastoupení hráčů a můžeme reagovat na vývoj v utkání.       

 

Žijeme Hrou – AFK Tišnov 4:0

V posledním utkání na umělém povrchu v areálu Červená zahrada jsme nastoupili proti celku z Tišnova. Ten byl na nás poměrně dobře takticky připraven a jeho defenzivní způsob hry, který se spoléhal na rychlé kontry, nám příliš neseděl. Byli jsme však trpělivý a hráli jsme opět více s míčem na našich kopačkách a snažili jsme se vyhledávat okénka v defenzivě soupeře. Tišnov svou kvalitou přispěl k celkovému obrazu hry a mohli jsme tak sledovat nejpohlednější utkání nedělního dne. Šance však stále nepřicházeli a proto jsme se pokoušeli o střelbu z větší vzdálenosti. Jeden takový pokus z uctivé dálky zapadl těsně pod břevnem do sítě, Valenčík a 1:0. Poté vybídl Janků Blahu k samostatnému úniku a ten s klidem šajtlí poslal míč kolem vyběhnuvšího brankáře. Vstřelené branky nám dodali více sebedůvěry a hráči výkonnostně povyskočili. Po faulu na Baňu, zvýšil na 3:0  z pokutového kopu Měcháček.
Hosté hrozili zejména z brejkových situací, kdy využívali fyzických dispozic dvou svých hrotových útočníků, ale Chmelíček se Stejskalem odváděli v obranné činnosti dobrou práci a soupeře k výraznějšímu nebezpečí nepustili. A když už se zdálo, že se tišnovští fotbalisté prosadí z rohového kopu, zaskvěl se na brankové čáře Sýs.
Nejkrásnější moment celého svátečního dne předvedli naši hráči v samotném závěru utkání. Chmelíček získal míč na vlastním pokutovém území a přenechal jej Štarhovi, jenž jej poslal na volného Blahu, který si dvakrát vyměnil míč s Radkem Janků. Následoval přesný pas mezi stoperskou dvojici Tišnova, na který si naběhnul Baňa a uklidil míč za levou tyč. Přidal tak svůj 5 gól v tomto dni a upravil skóre zápasu na 4:0.

Sestava ŽH: Sýs, Stejskal, Měcháček, Chmelíček, Štarha, Smutný, Vokurka, Janků, Blaha, Marek, Baňa, Valenčík

Pavel Blaha (trenér)

Sdílet na Facebooku